Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mistrzowie Smaku: Głosowanie w plebiscycie dobiegło końca

ANK
Głosowanie w plebiscycie Mistrzowie Smaku dobiegło końca. Kandydatami z powiatu chodzieskiego byli: Sala Bankietowa Platinum w Budzyniu, kucharz Andrzej Rusin, kelnerka Malwina Gałkowska i Kraina Lodów u Soforka

W głosowaniu wojewódzkim w kategorii Restauracja Roku o wygraną walczyła Sala Bankietowa Platinum w Budzyniu, która wygrała wcześniejszy, powiatowy etap plebiscytu. Platinum jest znane przede wszystkim jako miejsce, w którym odbywają się imprezy okolicznościowe, bale karnawałowe i studniówki. Ale w sali - jak mówi jej menedżerka Kamila Wyka-Maroszek - zorganizować można także szkolenie czy konferencję.

Lokal dysponuje rzutnikiem i projektorem. Odbywają się w nim zarówno duże wydarzenia - nawet dla 260 osób, jak i dużo mniejsze, kameralne spotkania.
- Istnieje możliwość podzielenia sali na dwie części przy pomocy ścianki dźwiękoszczelnej - mówi Kamila Wyka-Maroszek.

Sala bankietowa Platinum działa w Budzyniu od 2011 roku. Została wybudowana w miejscu, w którym kiedyś znajdował się dużo mniejszy zajazd.

Jeśli chodzi o serwowane dania, to wybór jest bardzo duży. Można zamówić tradycyjne potrawy, ale także nieco „zaszaleć”.

Stara się, by każdy wyszedł zadowolony

W kategorii Kelner Roku naszą kandydatką była Malwina Gałkowska, która pracuje w Łazienkach Chodzieskich”. Jest kelnerką od pięciu lat i bardzo lubi swój zawód - a szczególnie to, że spotykają ją różne sytuacje, z którymi musi się zmierzyć.

- Ludzie są różni. I bywają nawet trudni goście, ale ja staram się tak obsługiwać, aby każdy wyszedł zadowolony i to często się udaje - mówi pani Malwina. - Bardzo cieszą mnie sytuacje, gdy goście podchodzą i dziękują za miłą obsługę i miłą atmosferę.

Gotowanie to zabawa

W kategorii Kucharz Roku do etapu wojewódzkiego przeszedł Andrzej Rusin - kucharz z restauracji „Nowa Piwnica Chodzieska”.

- Gotowanie to moja pasja, lubię się nim bawić - mówi. - Kiedy jeszcze szkoliłem młodzież, zawsze powtarzałem, że powinni gotować z sercem. Tylko wtedy ma to sens.

W zawodzie pracuje od 26 lat. Pichcenie pociągało go już od najmłodszych lat - choć ze swoją mamą raczej się w kuchni nie dogadywał, bo każde z nich miało inne „wizje”.

- Z tego powodu wolałem gotować sam. Oczywiście przejąłem po mamie wiele przepisów, ale zawsze lubiłem je modyfikować pod kątem upodobań gości albo znajomych - mówi Andrzej Rusin.

Uwielbia odkrywać nowe smaki, dlatego potrafi przygotować potrawy kuchni z niemal całego świata - poza kuchnią azjatycką. Najwięcej sentymentu ma jednak do lokalnych, wielkopolskich dań.

- Można powiedzieć, że jestem regionalnym patriotą. Zbieram różne przepisy od starszych ludzi, bo niestety takie typowe, wielkopolskie receptury są dość trudno dostępne. Żałuję, że kiedy opowiadała mi o nich moja babcia, byłem jeszcze zbyt mały, aby je spisać - dodaje Andrzej Rusin.

Etap wojewódzki

Etap wojewódzki trwał do czwartku 9 sierpnia o godz. 22.

Wyłonieni zostali w nim również zwycięzcy pozostałych kategorii plebiscytowych, w których walka rozgrywała się od razu na szczeblu całego województwa. Wśród tych ostatnich była m.in. "Kraina Lodów u Soforka", która była naszym kandydatem w kategorii Lody Roku.

Zwycięzcy etapu powiatowego i finału wojewódzkiego odbiorą specjalne wyróżnienia podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych POLAGRA Gastro i Invest Hotel w Poznaniu - największej i najważniejszej imprezy w branży gastronomicznej w Polsce (w środę 3 października 2018 roku, na scenie głównej)

Więcej o plebiscycie i szczegółowe informacje o nagrodach można znaleźć na stronie internetowej „Głosu Wielkopolskiego”.

***

Zobacz też: Chińczyk wygrał konkurs w jedzeniu papryczek chili na czas. W minutę pochłonął 34 sztuki

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chodziez.naszemiasto.pl Nasze Miasto