Sprawdzony przepis na leczo - składniki
Przygotowywanie leczo powinniśmy rozpocząć od skompletowania składników. Wśród nich powinny się znaleźć:
- 1 papryka czerwona
-1 papryka żółta
- 1 papryka zielona
- ok 5- 6 dojrzałych pomidorów lub puszka pomidorów w zalewie
- 4 cebule
- 400 g kiełbasy
- 30 g margaryny
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku (można więcej jeśli macie odporne kubki smakowe)
- sól i pieprz do smaku
Przepis na leczo - jak przyrządzić?
Przygotowywanie potrawy rozpocznijcie od pokrojenia cebuli oraz papryki w paski. Z papryki należy usunąć gniazda nasienne oraz wykroić białe błony.
Kiełbasę pokrójcie w kostkę albo w miarę drobne kawałki i razem z papryką i cebulą wrzućcie do garnka. Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić i dorzucić do reszty znajdujących się w garnku składników.
Do wszystkiego dodajcie margarynę i duście na średnim ogniu przez ok. 60 minut. Pod koniec gotowania należy wszytko doprawić solą, pieprzem i opcjonalnie zaostrzyć papryczką chili. W tej formie potrawa powinna już być gotowa do spożycia.
Pasztet z białej fasoli
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Dołącz do nas na X!
Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?