Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Plebiscyt Mistrzowie Smaku: Kandydaci z powiatu chodzieskiego w finale wojewódzkim

ANK
Andrzej Rusin - SMS pod nr 72355 o treści POA.273 (koszt SMS 2,46 zł z VAT)
Andrzej Rusin - SMS pod nr 72355 o treści POA.273 (koszt SMS 2,46 zł z VAT)
W miniony piątek 27 lipca zakończył się etap powiatowy plebiscytu Mistrzowie Smaku. Nasi mistrzowie walczą teraz o tytuł w Wielkopolsce. Głosowanie będzie trwać do czwartku 9 sierpnia do godz. 22

W kategorii Restauracja Roku zwycięzcą głosowania powiatowego została Sala Bankietowa Platinum w Budzyniu. Platinum jest znane przede wszystkim jako miejsce, w którym odbywają się imprezy okolicznościowe, bale karnawałowe i studniówki. Ale w sali - jak mówi jej menedżerka Kamila Wyka-Maroszek - zorganizować można także szkolenie czy konferencję.

Lokal dysponuje rzutnikiem i projektorem. Odbywają się w nim zarówno duże wydarzenia - nawet dla 260 osób, jak i dużo mniejsze, kameralne spotkania.
- Istnieje możliwość podzielenia sali na dwie części przy pomocy ścianki dźwiękoszczelnej - mówi Kamila Wyka-Maroszek.

Sala bankietowa Platinum działa w Budzyniu od 2011 roku. Została wybudowana w miejscu, w którym kiedyś znajdował się dużo mniejszy zajazd.

Jeśli chodzi o serwowane dania, to wybór jest bardzo duży. Można zamówić tradycyjne potrawy, ale także nieco „zaszaleć”.

Stara się, by każdy wyszedł zadowolony

W kategorii Kelner Roku w środę 1 sierpnia najwięcej głosów na swoim koncie miała Malwina Gałkowska, która pracuje w Łazienkach Chodzieskich”. Jest kelnerką od pięciu lat i bardzo lubi swój zawód - a szczególnie to, że spotykają ją różne sytuacje, z którymi musi się zmierzyć.

- Ludzie są różni. I bywają nawet trudni goście, ale ja staram się tak obsługiwać, aby każdy wyszedł zadowolony i to często się udaje - mówi pani Malwina. - Bardzo cieszą mnie sytuacje, gdy goście podchodzą i dziękują za miłą obsługę i miłą atmosferę.

Gotowanie to zabawa

W kategorii Kucharz Roku do etapu wojewódzkiego przeszedł Andrzej Rusin - kucharz z restauracji „Nowa Piwnica Chodzieska”.

- Gotowanie to moja pasja, lubię się nim bawić - mówi. - Kiedy jeszcze szkoliłem młodzież, zawsze powtarzałem, że powinni gotować z sercem. Tylko wtedy ma to sens.

W zawodzie pracuje od 26 lat. Pichcenie pociągało go już od najmłodszych lat - choć ze swoją mamą raczej się w kuchni nie dogadywał, bo każde z nich miało inne „wizje”.

- Z tego powodu wolałem gotować sam. Oczywiście przejąłem po mamie wiele przepisów, ale zawsze lubiłem je modyfikować pod kątem upodobań gości albo znajomych - mówi Andrzej Rusin.

Uwielbia odkrywać nowe smaki, dlatego potrafi przygotować potrawy kuchni z niemal całego świata - poza kuchnią azjatycką. Najwięcej sentymentu ma jednak do lokalnych, wielkopolskich dań.

- Można powiedzieć, że jestem regionalnym patriotą. Zbieram różne przepisy od starszych ludzi, bo niestety takie typowe, wielkopolskie receptury są dość trudno dostępne. Żałuję, że kiedy opowiadała mi o nich moja babcia, byłem jeszcze zbyt mały, aby je spisać - dodaje Andrzej Rusin.

Etap wojewódzki

Zwycięzcy powiatowego etapu plebiscytu biorą obecnie udział w rywalizacji wojewódzkiej i walczą o tytuły Mistrzów Smaku Wielkopolski. Ten etap rozpoczął się w poniedziałek 30 lipca i będzie trwać do czwartku 9 sierpnia do godz. 22. Wtedy też zostaną wyłonieni zwycięzcy pozostałych kategorii plebiscytowych, w których walka rozgrywa się od razu na szczeblu całego województwa. Nie brakuje i tam kandydatów z naszego powiatu, zwłaszcza walczących o palmę pierwszeństwa za najsmaczniejsze lody.

Na kucharzy, kelnerów i barmanów czekają atrakcyjne nagrody, a na lokale gastronomiczne - kampanie promocyjne.

Zwycięzcy w powiatowym etapie i w wojewódzkim finale odbiorą specjalne wyróżnienia podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych POLAGRA Gastro i Invest Hotel w Poznaniu - największej i najważniejszej imprezy w branży gastronomicznej w Polsce (w środę 3 października 2018 roku, na scenie głównej)

Dla uczestników plebiscytu „Głos Wielkopolski” przygotował również bezpłatne materiały promocyjne, które pomogą zdobywać im głosy klientów. Wielką promocję zwycięzcom plebiscytu zapewni także specjalny dodatek „Mistrzowie Smaku 2018”, który po zakończeniu akcji zostanie dołączony do całego nakładu „Głosu”. Zaprezentowani zostaną w nim laureaci plebiscytu - zdobywcy I miejsc z każdego powiatu.

Więcej o plebiscycie i szczegółowe informacje o nagrodach można znaleźć na stronie internetowej „Głosu Wielkopolskiego”.

***

Zobacz też: Chińczyk wygrał konkurs w jedzeniu papryczek chili na czas. W minutę pochłonął 34 sztuki

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chodziez.naszemiasto.pl Nasze Miasto