Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Pigwa, pigwowiec - bogactwo witaminy C [ZDJĘCIA]

Beata Pieczyńska
Pigwa, pigwowiec
Pigwa, pigwowiec Beata Pieczyńska
Pigwa, pigwowiec - bogactwo witaminy C. To dwa różne owoce. Pigwa jest duża, pigwowiec mały, ale i pigwa i pigwowiec są kwaśne, żółte i bogate w witaminę C. Dziś o pigwie, która jest nie tylko na przeziębienie.

Pigwa, pigwowiec - bogactwo witaminy C.

Pigwa - owoc, który w okresie zachorowań powinien stać się składnikiem naszej diety. Zawiera dużo witaminy C. Ma właściwości, które wzmacniają naszą odporność.

Żółte owoce - duże, kształtem przypominające gruszki - to pigwa. Pigwowiec ma malutkie owoce, które rosną na krzakach.

Zarówno pigwa jak i pigwowiec nie nadają się do jedzenia na surowo bo są kwaśne i twarde. Co zatem można zrobić z pigwy? Polecamy sok. Dla dorosłych i dzieci - na przeziębienie i profilaktycznie. Jak się okazuje, pigwa i pigwowiec dobre są też na dolegliwości ze strony układu pokarmowego.

Pigwa - przepis na sok

1 kg owoców pigwy. Każdy z nich pokrój ale nie obierając ich ze skórki. Bez pestek układaj warstwami w słoiku. Każdą warstwę przesypuj cukrem. Cukru w sumie około 0,5 kg. Słoik zamykamy, odstawiamy w ciepłe miejsce na około 4-5 dni. Codziennie mieszamy jego zawartość. Syrop zlewamy ze słoików i pasteryzujemy 10 minut. Sok jest gotowy. Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

9 ulubionych miejsc kleszczy w ciele

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chodziez.naszemiasto.pl Nasze Miasto