Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Mistrzowie Smaku. Pierwsi nasi liderzy. Do 3 lipca można zgłaszać kandydów

Bożena Wolska
Barłomiej Pietruszka - kucharz w ,,Gościnie"
Barłomiej Pietruszka - kucharz w ,,Gościnie" BOŻ
W tym roku w Wielkopolsce zostaną przyznane tytuły Mistrzów Smaku dla najlepszych lokali i pracowników gastronomii. Już można głosować na wybranych kandydatów. Do 3 lipca czekamy jednak jeszcze na kolejne zgłoszenia.

Najlepsze burgery w mieście? Pyszna chińszczyzna? Rewelacyjne pierogi? Gdzie ich szukać? Nasi Czytelnicy to wiedzą i po raz kolejny mają okazję wyróżnić naszych Mistrzów Smaku w wojewódzkim plebiscycie organizowanym przez „Głos Wielkopolski“. Głosowanie już wystartowało, jednak wciąż czekamy na zgłoszenia kolejnych speców od kulinariów. Możecie ich zgłaszać tylko do wtorku, 3 lipca!

PYSZNA RYWALIZACJA W POWIECIE I WOJEWÓDZTWIE
Zasady plebiscytu są bliźniaczo podobne do ubiegłorocznych W czterech kategoriach uczestnicy będą rywalizowali ze sobą w powiatach: Kucharz Roku, Kelner Roku, Restauracja Roku i Cukiernia/Kawiarnia Roku, a w sześciu od razu w etapie wojewódzkim: Piekarnia Roku, Barman/Barista Roku, Lody Roku, Pizza Roku, Restauracja Wegetariańska Roku i Burger Roku. Na kucharzy, kelnerów i barmanów czekają atrakcyjne nagrody, a na lokale gastronomiczne - kampanie promocyjne.
Zwycięzcy w powiatowym etapie i w wojewódzkim finale odbiorą specjalne wyróżnienia podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych POLAGRA Gastro i Invest Hotel w Poznaniu.
Wielką promocję zwycięzcom plebiscytu zapewni także specjalny dodatek „Mistrzowie Smaku 2018”, który po zakończeniu akcji zostanie dołączony do całego nakładu „Głosu Wielkopolskiego”. Zaprezentujemy w nim laureatów plebiscytu - zdobywców I miejsc z każdego powiatu. Dołączenie dodatku będzie zapowiadane nie tylko w gazecie i w internecie, lecz także na Facebooku oraz na antenach lokalnych rozgłośni radiowych. Dzięki temu z pewnością stanie się on prawdziwym gastronomicznym przewodnikiem po Wielkopolsce.

PIERWSI LIDERZY
Choć głosowanie w plebiscycie „Głosu Wielkopolskiego“ w naszym powiecie dopiero nabiera rozpędu, to mamy już pierwszych kandydatów, których doceniliście Państwo swoimi głosami.
W gronie kelnerów faworytów jest dwóch. Dzisiaj, o godz, 8 prowadziła Malwina Gałkowska, Łazienki Chodzieskie, na której koncie były 84 głosy, o 4 głosy mniej miał Piotr Troczyński, Sala Bankietowa Platinum, Budzyń. Pan Piotr z wykształcenia jest kucharzem, ale jak mówi w kuchni pracował tylko trzy miesiące, szybko bowiem uznał, że miejscem dla niego jest sala. Kelnerem jest od 16 lat. Co dobry kelner musi wiedzieć? Przede wszystkim musi witać każdego jak gościa - nie klienta, musi wiedzieć co podaje i jak potrawa jest przygotowana.

- Wielu klientów jest na coś uczulonym i trzeba znać skład potrawy, a nawet dodawane do niej przyprawy - mówi pan Piotr.

Wśród kucharzy z uznaniem Czytelników spotkał się Bartłomiej Pietruszka, Restauracja-Hotel Gościna, Podanin. Zwyciężył on ubiegłorocznej edycje plebiscytu, wówczas mówił, że w jego lokalu każdy otrzymać coś dobrego - mówi. Proponuje szeroki wachlarz dań poczynając od najzwyklejszego schabowego, przez dania z wołowiny, aż po ryby.

W gronie restauracji prowadzi natomiast Nowa Piwnica Chodzieska. Lokal przede wszystkim jest znany z dań obiadowych. To chluba właściciela Piotra Nowaka, który chce gotować jak u mamy.

Aktualne wyniki znajdziecie TUTAJ

***

Źródło: TVN Meteo

od 12 lat
Wideo

Wybory samorządowe 2024 - II tura

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na chodziez.naszemiasto.pl Nasze Miasto