W głosowaniu wojewódzkim w kategorii Restauracja Roku o wygraną walczyła Sala Bankietowa Platinum w Budzyniu, która wygrała wcześniejszy, powiatowy etap plebiscytu. Platinum jest znane przede wszystkim jako miejsce, w którym odbywają się imprezy okolicznościowe, bale karnawałowe i studniówki. Ale w sali - jak mówi jej menedżerka Kamila Wyka-Maroszek - zorganizować można także szkolenie czy konferencję.
Lokal dysponuje rzutnikiem i projektorem. Odbywają się w nim zarówno duże wydarzenia - nawet dla 260 osób, jak i dużo mniejsze, kameralne spotkania.
- Istnieje możliwość podzielenia sali na dwie części przy pomocy ścianki dźwiękoszczelnej - mówi Kamila Wyka-Maroszek.
Sala bankietowa Platinum działa w Budzyniu od 2011 roku. Została wybudowana w miejscu, w którym kiedyś znajdował się dużo mniejszy zajazd.
Jeśli chodzi o serwowane dania, to wybór jest bardzo duży. Można zamówić tradycyjne potrawy, ale także nieco „zaszaleć”.
Stara się, by każdy wyszedł zadowolony
W kategorii Kelner Roku naszą kandydatką była Malwina Gałkowska, która pracuje w Łazienkach Chodzieskich”. Jest kelnerką od pięciu lat i bardzo lubi swój zawód - a szczególnie to, że spotykają ją różne sytuacje, z którymi musi się zmierzyć.
- Ludzie są różni. I bywają nawet trudni goście, ale ja staram się tak obsługiwać, aby każdy wyszedł zadowolony i to często się udaje - mówi pani Malwina. - Bardzo cieszą mnie sytuacje, gdy goście podchodzą i dziękują za miłą obsługę i miłą atmosferę.
Gotowanie to zabawa
W kategorii Kucharz Roku do etapu wojewódzkiego przeszedł Andrzej Rusin - kucharz z restauracji „Nowa Piwnica Chodzieska”.
- Gotowanie to moja pasja, lubię się nim bawić - mówi. - Kiedy jeszcze szkoliłem młodzież, zawsze powtarzałem, że powinni gotować z sercem. Tylko wtedy ma to sens.
W zawodzie pracuje od 26 lat. Pichcenie pociągało go już od najmłodszych lat - choć ze swoją mamą raczej się w kuchni nie dogadywał, bo każde z nich miało inne „wizje”.
- Z tego powodu wolałem gotować sam. Oczywiście przejąłem po mamie wiele przepisów, ale zawsze lubiłem je modyfikować pod kątem upodobań gości albo znajomych - mówi Andrzej Rusin.
Uwielbia odkrywać nowe smaki, dlatego potrafi przygotować potrawy kuchni z niemal całego świata - poza kuchnią azjatycką. Najwięcej sentymentu ma jednak do lokalnych, wielkopolskich dań.
- Można powiedzieć, że jestem regionalnym patriotą. Zbieram różne przepisy od starszych ludzi, bo niestety takie typowe, wielkopolskie receptury są dość trudno dostępne. Żałuję, że kiedy opowiadała mi o nich moja babcia, byłem jeszcze zbyt mały, aby je spisać - dodaje Andrzej Rusin.
Etap wojewódzki
Etap wojewódzki trwał do czwartku 9 sierpnia o godz. 22.
Wyłonieni zostali w nim również zwycięzcy pozostałych kategorii plebiscytowych, w których walka rozgrywała się od razu na szczeblu całego województwa. Wśród tych ostatnich była m.in. "Kraina Lodów u Soforka", która była naszym kandydatem w kategorii Lody Roku.
Zwycięzcy etapu powiatowego i finału wojewódzkiego odbiorą specjalne wyróżnienia podczas Międzynarodowych Targów Gastronomicznych POLAGRA Gastro i Invest Hotel w Poznaniu - największej i najważniejszej imprezy w branży gastronomicznej w Polsce (w środę 3 października 2018 roku, na scenie głównej)
Więcej o plebiscycie i szczegółowe informacje o nagrodach można znaleźć na stronie internetowej „Głosu Wielkopolskiego”.
***
Zobacz też: Chińczyk wygrał konkurs w jedzeniu papryczek chili na czas. W minutę pochłonął 34 sztuki
Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?