Mateusz Krojenka ze Zbyszewic, gmina Margonin, ma już za sobą ósmy odcinek MasterChefa programu telewizji TVN. W ostatnim czasie odniósł on także inny sukces: został wybrany do Rady Powiatu Chodzieskiego z KWW Porozumienie Chodzieskie, zdobywając 463 głosy.
A wracając do gotowania. W ostatnim odcinku Mateusz Krojenka przygotował deser, nad którym rozpływała się Anna Stermach:
- To jest jeden z lepszych deserów jaki jadłam - mówiła.
Mateusz Krojenka przygotował ,,Molekularną wariację z tarty”, na którą składało się ciasto kruche, panna cotta, kawior z jeżyn, galaretka z malin i granita z pomarańczy. Przepis można znaleźć na stronie MasterChef w zakładce ,,Książka przepisów”. Dzięki temu deserowi Mateusz Krojenka został oceniony bardzo wysoko i nie musiał brać udziału w drugiej konkurencji tego odcinka - gotowaniu dla dzieci.
- Jak dotąd najtrudniejszą dla mnie konkurencją było przyrządzenie siedmiu przekąsek z całego świata. Nie jestem osobą która dużo podróżuje z racji na to że tak naprawdę nie stać mnie na podróżowanie - mówi Mateusz Krojenka.
W dziewiatym odcinku uczestnicy MasterChef będą gotować dla trzech autorytetów kulinarnych: Roberta Makłowicza, Pascala Brodnickiego oraz chefa kuchni który otrzymał gwiazdkę Michelin Andrea Camastra, który prowadzi restaurację w Warszawie. W drugiej konkurencji uczestników oceniać zaś będzie gość z Hiszpanii, juror tamtejszej edycji Masterchef Jordi Cruz i ,,właściciel” aż trzech gwiazek Michelin.
Instahistorie z VIKI GABOR
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?