Zobacz przepisy na stronie Głosu Wielkopolskiego:
Powiat chodzieski jest jednym z najbardziej malowniczych rejonów Wielkopolski. Leży w dolinie Noteci, otoczony jeziorami i lasami. Przyjazne turystyce środowisko oraz urokliwy krajobraz sprzyjają aktywnemu i efektywnemu wypoczynkowi. Swoje miejsce znajdą tu miłośnicy sportów wodnych, kolarstwa, pieszych wędrówek, jeździectwa, a nawet narciarstwa.
Jak wiele innych regionów, ziemia chodzieska posiada również swoje tradycje kulinarne.
- Staramy się je pielęgnować, ponieważ są takim samym dorobkiem kulturowym, jak sztuka czy architektura - podkreśla starosta Julian Hermaszczuk.
Z inicjatywy samorządu powiatu, od kilku lat trwa u nas zwyczaj organizowania wydarzeń kulinarnych, których motywem przewodnim są regionalne, przygotowywane w tradycyjny sposób potrawy.
„Smaki Doliny Noteci” to inicjatywa, która zrodziła się w 2015 roku. Pierwsza edycja przeprowadzona została w niezwykle malowniczym i korespondującym z ideą konkursu położeniu - nad samą Notecią, przy zabytkowej śluzie w miejscowości Krostkowo. Wzięli w niej udział przedstawiciele sołectw i Kół Gospodyń Wiejskich z gmin położonych w Dolinie Noteci. Zespoły przygotowywały dwie regionalne potrawy. Musiały być one wykonane według starej receptury, co w trakcie prezentacji weryfikowała komisja sędziowska. Wydarzenie to w roku 2018 doczeka swojej czwartej już edycji. Festiwal „Smaki Doliny Noteci” umożliwia wymianę doświadczeń między uczestnikami i prezentację lokalnych receptur kulinarnych. Osoby odwiedzające stoiska mają możliwość posmakowania potraw i zapoznania się z ich przepisami.
- W roku 2017 zaproponowaliśmy kolejne wydarzenie, w nieco innej formule. Targi Producentów Żywności „Smaki Ziemi Chodzieskiej” to impreza skierowana do producentów żywności z terenu powiatu chodzieskiego: pszczelarzy, masarzy, piekarzy, przetwórców warzyw, rękodzielników. Mają oni okazję zaprezentować się potencjalnym klientom, przedstawić swoje produkty, a jednocześnie poznać gusta i oczekiwania konsumentów. Oprawę artystyczną tego wydarzenia zapewniają zespoły muzyczne, na co dzień pracujące w domach kultury na terenie powiatu chodzieskiego. „Smaki Ziemi Chodzieskiej” będą miały swoją kontynuację w kolejnych latach, ponieważ lokalni producenci uznali je za niezwykle wartościowe i potrzebne - mówi starosta Julian Hermaszczuk.
W 2017 roku z inicjatywy Ochotniczej Straży Pożarnej w Szamocinie odbył się konkurs kulinarny „Zdrowa gęsina z łąk Szamocina”. Do udziału w nim zaproszono sołectwa i Koła Gospodyń Wiejskich z terenu gminy. Sam pomysł zrodził się natomiast w związku z faktem, że gospodarstwa z okolic Szamocina na coraz większą skalę prowadzą hodowlę gęsi sposobem tradycyjnym. Stąd też potrawy z gęsiny stanowiły doskonały temat konkursu. Projekt dofinansowany został w ramach Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich „Europa inwestująca w Obszary Wiejskie”, realizującego Lokalną Strategię Rozwoju na obszarze aktywności Lokalnej Grupy Działania - Stowarzyszenie „Dolina Noteci” w Chodzieży.
Kolejne lata będą okazją do przypominania i utrwalania naszych lokalnych tradycji kulinarnych. Sztuka, którą nieraz zdążył już przykryć kurz zapomnienia, zasługuje na odtworzenie i przekazywanie następnym pokoleniom.
Strefa Biznesu: Plantatorzy ostrzegają - owoce w tym roku będą droższe
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?