Przez dwa tygodnie, piętnaście podopiecznych Miejskiego Ośrodka Pomocy Społecznej uczęszczało na kurs gotowania w Szamocinie. Kurs na pracownika małej gastronomii realizowany był ze środków Unii Europejskiej, w ramach projektu pod nazwą "Nowe umiejętności - nowe możliwości".
Stalking w Szamocinie? Policja bada sprawę
Kurs - najpierw teoretyczny, a potem praktyczny - odbywał się w budynku Ochotniczego Hufca Pracy w Szamocinie. Panie na gotowaniu w kuchni ośrodka wychowawczego spędziły blisko sto godzin.
To czego się nauczyły, zaprezentowały na uroczystości zakończenia projektu. Na pięknie udekorowanych stołach podały przyrządzone przez siebie potrawy: m.in. zupę brokułową, schab ze śliwką czy zapiekankę z warzywami.
15 pań zostało też pasowanych na pracownika małej gastronomii.
- Pasuję Cię na kucharza małej gastronomii. Gotuj smacznie i zdrowo - mówiła szefowa kuchni i technolog żywienia Ewa Fredrych z Piły, kładąc na ramionach uczestniczek drewnianą łyżkę.
Po pasowaniu, kobiety otrzymały zaświadczenie o odbytym kursie i certyfikat kucharza małej gastronomii. Wszystkie ukończyły kurs gotowania w Szamocinie z bardzo dobrym wynikiem, a dwie panie z egzaminu otrzymały nawet ocenę celującą.
Strefa Biznesu: Polacy chętniej sięgają po krajowe produkty?
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?