W Chodzieży tradycyjne rogale świętomarcińskie z certyfikatem pieką tylko w Cukierni Kamińskich. Ich rogale, jak się dowiedzieliśmy od prezesa Marka Kamińskiego, będzie można kupić praktycznie we wszystkich chodzieskich i podchodzieskich sklepach, które złożyły zamówienia. Będą dostarczane do handlu już od piątku.
Przypomnijmy, że certyfikaty wydawane na rogale świętomarcińskie u wydawane są przez Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu. Producenci rogali dostają certyfikaty raz na trzy lata. Jednak ich potwierdzenie odbywa się co roku. Rogale o specyficznym kształcie, z ciasta półfrancuskiego, mają ważyć od 150 do 250 granów (obniżenie dolnej granicy masy rogala nastąpiło w 2013 roku, przed tym jeden rogal miał ważyć 200-250 g). Tak więc na kilogram wchodzi mniej więcej od 4 do 6 rogali. Dlaczego są takie ciężkie? Bo mają dużo nadzienia - czyli tartego białego maku z bakaliami i orzechami. A jeszcze ten lśniący lukier posypany orzechami.
W pozostałych cukierniach na terenie powiatu kupimy podobne rogale, ale nie będą już one posiadały certyfikatu - choć zapewne będą równie smaczne.
Niestety ta słodka przyjemność wiąże się także z dodatkowymi kaloriami. Jeden rogal 1200 kalorii! Aby go spalić potrzeba... 3- kilometrowego spaceru połączonego z 1-kilometrowym biegiem.
Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?